..: bowling @ baling 

Ola ;),28.12.2011 kami floor 13th menara glomac a.k.a kowamas acct dept + hr dept + admin dept ada plawanan bowling kat summit!enjoy giler ,guys semua mcm pro je main!yampah kami yg 'pro' ni,hahaha..

..:: pool ::..

KETOT YG ABISKAN DUIT UMMI


CT NUR HALIJA


KAK DALING

AUNTY DANG

IBU EYSHA

Akhir 2011 ummi,penguins n d GEnG g layan pool,bowling,karokz reramai!layan ;)best gak,semua jadi org muda balik..hahaha..let's pic talk yok!jgn jeles!

..:: PAVLOVA ..::

( 1 big pavlova yg sodap  )

      Bahan A(Meringue)

  • 5biji putih telur(pastikan ia putih telur yg x bercampur kuningnya)
  • 1 cawan gula(bland senang sikit sebati)or 300gm gular kastor
  • 1/4 sudu teh cream of tartar@1/2 sudu kecil cuka makan/lemon
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 1/2 cornstarch
  • topping(bahan B)
  • 250g whipping cream
  • 30g gula icing
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • Buah-buahan kesukaan anda..yg sesuai buah jenis berry..tp bukan black berry

Cara-cara sonang aje ;-)

  • Putar putih telur sampai gebu,tambah gula kastor satu sudu sedikit demi sedikit dan putar sehingga keluar padat atau mcm keras lah'.pastikan gula betul2 hancur.kemudian masukkan esen vanila, cuka & tepung jagung.pastikan kacau sebati
  • letakkan baking paper yg berbentuk bulat atau segi empat dan sudukan adunan ke dalamnya.Panaskan ketuha 180 degree celcius dan perlulah ditukarkan ke suhu 130 degree celcius sebaik sahaja ia dimasukkan ke dlm oven.bakar selama 1 jam dan sejukkan 45 minit.
  • Untuk topping/hiasan atas yg menarik,putarkan whipping cream sehingga muncul gebu (mcm buih sabun) Maniskannya dgn gula dan esen vanila.
  •   ratakan dan hiaskan whipping cream keatas pavlova tadi sehingga menutupi sepenuhnys d'bahagian atas.Hias dengan buah-buahan seperti strawberry,peach,marshmallow


    ******Cream of Tartar tidak begitu popular di alam baking tetapi ada juga resepi yang menggunakan additive ini.

    Cream of Tartar terhasil daripada asid tartarik dan bersifat asid.  Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam putih telur untuk membuat meringue.  Ianya juga digunakan untuk membuat chiffon cake & kek keju bakar.
    Cream of Tartar


     "To keep your meringue from being flat and grainy, try beating egg whites until stiff but not dry. Overbeaten egg whites lose volume and deflate when folded into other ingredients. Also, when beating in sugar, beat in about 1 tablespoon at a time, beating well between each addition. Then beat until meringue is thick, white and glossy. Be absolutely sure not a particle of grease or egg yolk gets into the whites."

    ..:; diet ..::





    Mengunyah Makanan Lebih Lama Mujarab Mengurangi Berat Badan

    Banya kajian menemui, bahawa mengunyah makanan lebih lama dapat membantu mengurangi berat badan. Salah satu hasil kajian tersebut diperoleh dari para penyelidik di Harbin Medical University yang telah menemukan fakta bahawa mengunyah lebih baik daripada berbicara.

    Perkara itu telah dibuktikan oleh eksperimen yang melibatkan sukarelawan, mereka perlu mengunyah setiap gigitan sebanyak 40 kali. Ternyata, perkara itu justeru memungkinkan untuk menyerap kurang kalori sebanyak 12 peratus.

    Teori bahawa semakin lama anda mengunyah, semakin rendah kemungkinan anda untuk makan berlebihan, bukanlah perkara baru. Ramai ilmuan mendakwa bahawa makan tengahari dengan santai memberikan otak lebih banyak waktu untuk mendapatkan signal bahawa perut sudah penuh. Hal ini juga mengurangi paras ghrelin, hormon rasa lapar.


    Para doktor dari Harbin telah menguji teori mereka pada 16 orang langsing dan 14 relawan obesiti. Ternyata ada perbezaan cara orang gemuk dan ramping mengunyah. Terlepas dari kenyataan bahawa orang berat badan berlebihan mengunyah pada kecepatan yang sama seperti mereka yang ramping, mereka menelan makanan lebih cepat.

    Eksperimen selanjutnya melibatkan para sukarelawan yang diberi beberapa hidangan kuih. Mereka diminta untuk mengunyah dengan baik, pertama 15 kali, dan kemudian 40 kali. Ketika mereka sedang mengunyah lagi, mereka mengambila kalori kurang 12 peratus, terlepas dari masalah pertambahan berat badan mereka.

    Menyunyah makanan lebih lama mampu mengurangi berat badan
    Read more: http://musafircyber.blogspot.com/2011/08/mengunyah-makanan-lebih-lama-mujarab.html#ixzz1hR4dtPCl

    ..:: fancy Cookiss ..::

    Bahan2

    • 1 cawan butter
    • 2 cawan gula
    • 3 telur
    • 1 suda teh baking soda
    • 3 cawan tepung serbaguna
    • 1 sudu teh garam
    • 1 sudu teh vanilla extract
    • sikit o

    Directions

     


    1. Pukul butter  dan gula hingga kembang
    2. Letak telur,pastu letak baking soda Lastly, letak tepung,garam, dan vanila esen
    3. rehatkan sekejap adunan tadi.
    4. Panaskan oven  350 degrees F (175 degrees C).
    5. Adun bahan tadi ke  fancy shapes dengan nipis,jgn tebal sgt. Bake until golden brown, 8 to 10 minutes.
    6. buat corak n makan :-)



    ..:: recipes..::

    Krunchy KISSES Cookies

    Krunchy KISSES Cookies Recipe



    Ingredients:
    • 36 HERSHEY'S KISSES Brand Milk Chocolates
    • 1/2 cup light corn syrup
    • 1/4 cup packed light brown sugar
    • 1 cup REESE'S Creamy Peanut Butter
    • 1 teaspoon vanilla extract
    • 2 cups crisp rice cereal
    • 1 cup slightly crushed corn flakes

    Directions:
    • 1. Remove wrappers from chocolate pieces.

    • 2. Stir together corn syrup and brown sugar in medium saucepan. Cook over medium heat, stirring constantly, until mixture comes to full boil. Remove from heat; stir in peanut butter and vanilla. Add cereals; stir until well coated.

    • 2. Drop by teaspoons onto ungreased cookie sheet. Loosely shape into balls; gently press chocolate piece in center of each ball, shaping ball gently into cookie shape. Store in covered container at room temperature. About 3 dozen cookies.



    Atasi marah & panas baran (Cara Islam)

    Atasi marah & panas baran (Cara Islam)

    Sifat pemarah dan panas baran adalah suatu emosi yang kadang-kadang berlaku kepada manusia biasa. Marah tidak digalakkan di dalam Islam dan perlu dikawal kerana ia memberi impak negatif terhadap keperibadian, keseimbangan akal dan keharmonian masyarakat.

    Cara mengatasi marah dalam Islam ialah:

    1. 1. Mengubah Posisi - Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)

    2. Berwuduk - Rasulullah s.a.w bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud) .

    3. Minum air.

    4. Mendiamkan diri ketika marah.. banyakkan istighfar di dalam hati.

    5. Berlindung kepada Allah daripada syaitan.

    6. Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat sesuai.

    7. Berfikiran positif.

    8. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; elakkan daripada memekik atau bertindak garang.

    9. Bawa bertenang seperti menarik nafas.

    10. Senyum kerana senyuman mampu meredakan tekanan.
    Wallahu wa'lam…



    ..:: PMR Result ..::

    Check PMR Result 2011 Via SMS

    For those 2011 PMR candidates, now you can check your PMR 2011 results on 22-23 December 2011 via SMS, or you can check it at your own school.  I am waiting for my little brother that already sit for the examination this year. I hope he will get a good result.  For those who want to check your result via SMS, here’s the way how you can check your result via SMS.
    Type  PMR  <Space>I/C No Angka Giliran 
    Send To
    15888
    Good Luck Guys!
    Please check your result on the Result Date :)


     result my sis yg x suka math n baca book ('',)

    CONGRATS ELINE




    ..:: m'JEJAK Upin & Ipin ..::

    Ari sabtu 17-Dec-2011 kami g museum tgk Upin & iPIN,saja bawak PENGUINS Tonggek ummi jalan2 cuci mata..hehhe ;-) bosan duduk umah ,kami jalan2 tgk BURUNG kakak tua,upin ipin ....jomm layan
    let's pic talk bah ('',)


    ~Upin & iPIN~

    ~penguins takut dgn BURUNG~


    ~ipin wt xanDra~

    ~ketua kelas yg pakai spek & suara ipin upin baju PINK ..::









    ..:: pantry ..::



    Pantry ada "benda"baru..hehehe,tQ puan Ct (GM ACCT) dapatkan kami kat Acct Dept ni fridge baru ;)..fridge lama boleh buang sudah,byk lah barang2 ,makanan sejuk beku ada dlm fridge tue,yg PENTING sure ada produk tenusu tmasuk "ehem ehem "ada gak den t'minum n panggil "MAMA,IBU,"



    ..:: ~ OMBAK RINDU ..:;

    Hello semua!! chack ba ;-),07 Dec 2011 ummi Pecah Record ler..3thn x pergi tgk wayang..hahaha
    semalam pergi dgn kawan OFfice tgk cite OMBAK RINDU tu,g dgn 3zril,Kak Ct,Daling & Pija..best giler cite 2,layan seh..kul 9.00pm start end jam 11.30pm,lupa si PENGUINS TONGGEK kat umah tu..haha,bukan selalu umi nk RONGGENG si TonGGEK ooi....
     nk tulis sinopsis emmm panjang sgt ..tp g tgk sendiri lah...yg penting best oo..sedih tu kurang ler..AARON Aziz handsome o..
    ..:: mental ..::
    ..:: jgn mareh ..::

    ..:: ummi & aunty Dang ..::
    ..:: wah ..::








    ..:: December 2011 ..::

    DECEMBER datang lagi!!emm berapa hari lagi  2012..Cepatnya masa berlalu.dis year mcm x sambut x'Mas je..Sob Sob.. :'( ,ape ler nak buat yek dec ni??esok birthdy Scha si mata bOlathttp://meamyra.blogspot.com/.
    windu sgt kat mata bOlat tu.

    ..:: ni kenit mata bOLAT ..::
    sorry i curi gambar kenit kesygan MYra bucuk



    ..:: JUARA ..::

    ..::21.11.2011 ..::
    MALAYSIA rangkul IBU segala pingat EMAS di sukan SEA INDONESIA 2011-syukur ​‎​الْحَمْدُ لِلَّهِ .skuad bimbingan ONG KIM SWEE m'pamerkan aksi mBANGGAKAN MALAYSIA,pabila meraih 'IBU PINGAT EMAS'menewaskan pasukan lawan Iaitu INDONESIA yg 'ganas dan tangkas' menerusi penentuan PENALTI 4-3 selepas terikat 1-1 pada perlawanan sepenuh masa penuh DRAMATIK di stadium GBK,mjadikan pingat EMAS negara sudah 59!tahniah khairulfahmi,dah semua pmain2 MALAYSIA yg telah m'harumkan nama NEGARA!!

    ..:: Result UPSR ..::

    ..:: keputusan dah keluar ..::
    si KEMBAR 3 keputusan alhamdulillah..x lah se GOOD mana pun tp ALHAMDULILAH.
    Ummi n Xandra tetap HAPPY n BANGGA dengan Pak Su Kembar,tetapz ada A's

    kembar 1:Mohammed Izanee Danial Mohd Rizalpahlavy~BH1651093 2A 2B 1C.




    kembar 2:Mohammed Irfan Danial Mohd Rizalpahlavy ~ BH1651058 4B 1C.

    kembar 3:Mohammed Imran Danial Mohd Rizalpahlavy~ BH1651016 3A 2B..






    ..:: ummi dan CAKE ..::

    ..:: Sal a`vsry ..::

    ..:: yum yum ..::

    ..:: my BusU cup cakez ..::

    ..:: cup cake puan ASYIKIN ..::

    ..:: happy birthday RAYYAN ..::

    ..:: puff sardin ..::





    ..:: Report card Day ..::

    14.11.2011 ambil result xandra..hehe.so far sgt bagus progress si penguins ni..dari C sekarang dah A,syukur Alhamdulillah..

    ..:: oren je siap ..:

    ..:: progress report book ..::
    ..:: dari C ke A ..::


    ..:: RaBbiT xanDra PELIK je ..::

    ..:: ni ummi x tahu ape benda ..::

    ..:: tanggan xandra jadi POKOK ..::

    ..:: kurA-KURa xandra ..::

    ..:: hasil BENDERA xandra ..::